Monien mahdollisuuksien Letku

Monien mahdollisuuksien Letku

Kerrataanpa vielä; tänä vuonna tämän blogin teema on muuttunut. Tarkoituksena oli, että kirjoitan muistakin

Riihivalkaman koulualueen kylistä kuin vain Riihivalkamasta. Viimeksi päädyin kuitenkin kirjoittamaan Torron kylästä, joka toki kuuluu myös Riihivalkaman koulualueen kyliin, mutta ei kyläyhdistysmielessä.

Huvittavaa kyllä, mutta vähän samalla teemalla mennään tässäkin blogitekstissä. Sillä tällä kertaa päädyinkin kirjoittamaan Letkun kylästä.

Letkun koulu on rakennettu vuonna 1903. Kuva: Visit Letku ry

Letku oli minulle lähes täysin vieras paikka ennen tämän tekstin kirjoittamista. Minut kutsuttiin Letkun koululla lauantaina 23.3.24 järjestettyihin karaokepöytäjuhliin, jossa minulle aukeni täysin uusi maailma. Vai pitäisikö sanoa ennemmin uusi kylä?

Pöytäjuhlat järjestettiin entisellä Letkun koululla, joka on ollut paikallaan jo vuodesta 1903. Pöytäjuhlissa oli maittava ruoka, viihdyttävä stand-up esitys, arvonta ja uskomaton tunnelma. Letkun koulukiinteistö koostuu kahdesta erillisestä rakennuksesta, joita molempia on alettu remontoida historiaa kunnioittaen. Kouluikäisten lasten äitinä pistin myös merkille Letkun koulun piha-alueella sijaitsevan siistin jääkaukalon. Kunta lopetti 30 oppilaan koulun vuoden 2019 keväällä ja myi kiinteistön kylän käyttöön. Myös monitoimikaukalo jäi kyläläisten käyttöön kunnan hallinnassa. Koululaiset puolestaan siirtyivät kulkemaan opintielle Riihivalkamaan ja/tai Somerolle.

Letkun koulua on remontoitu pikkuhiljaa. Kuva: Visit Letku ry

Nyt 20.5.2024 viisi vuotta toiminut, koulunkiinteistön satasella ostanut uusi kyläyhdistys Visit Letku ry ylläpitää ja kunnostaa kiinteistöä yhteiskäyttöiseksi tilaksi omiin ja muiden kylän yhdistysten, kyläläisten  ja muidenkin toimijoiden tarpeisiin. Öljylämmitteisen kiinteistön ylläpitomenoja ei olisi pystytty saamaan kokoon ilman muiden yhdistysten osallistumista tilojen käyttöön.

Alakoulu pintaremontoitiin 2021-2022, ulkovuori maalattiin ja yläkerran entiset käsityöluokat kunnostettiin kerho/majoituskäyttöön sekä keittiö ja pesutila kunnostettiin toimiviksi. Sähkötolpat pihassa ovat kouluajan jäljiltä. Nyt tilat ovat jumppapiirien ja kerhojen, myös kuntouttavan työllistämistoiminnan käytössä. Tavoitteena on saada tuloa ylläpitomenoihin vuokraamalla tiloja karavaanareille, matkailijoille tai alueelle työnperässä muuttaville. Koulunmäen remonttihankkeeseen Visit Letku ry sai tukea LounaPlussa ry:ltä.

Letkun alakoulun keittiö on toimiva ja viihtyisä. Kuva: Visit Letku ry

Kylä hiljeni koronasta, Letkun Pirtin tuhouduttua tulipalossa joulukuussa 2021 ja legendaarisen Letkun Puodin jouduttua lopettamaan toimintansa 2022. Puoti sai uuden omistajan, mutta yhteisen tilan kylä kuitenkin tarvitsee ja niinpä kiinteistömassan kunnostus jatkuu sinnikkäästi yläkoululla.

Kunnostusremontin keskellä on pidetty jo ensimmäiset karaokepöytäjuhlat – ja Koulun remppa 2 -hanke aloitettu yläkoululla.

Tulevana kesänä kannatta vierailla Letkun koululla Letkunheiton MM-kisoissa Avoimet kylät-päivänä lauantaina 8.6.2024, Motoristikahvilassa tiistaisin sekä Rompetorilla 17.8.2024 Kirppiskierroksella!

Kyläyhdistys Visit Letku ry on mahdollista tavata myös heinäkuussa Lauantaikahvilasta Korteniemen perinnetilalla – ja 2-tienvarsitalkoista huhti- toukokuussa.

Kannattaa ottaa seurantaan Letkun kylä somessa: Facebookissa ja Instagramissa!

PS. Kysy majoitusta alakoululta sähköpostitse osoitteesta letkunkyla@gmail.com; tiloja esitellään mielellään.

Kirjoittaja on Riihivalkaman koulualueen kylät ry aktiivi vuodesta 2016.

Jaa tämä sivu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.