Vireät naapurikylät ovat kaikkien ilo

Aiemmin (Riihivalkaman) Kylätiellä-blogi keskittyi Eino-pojan elämään Tammelan Riihivalkaman kylällä. Nyt blogin teema muuttuu, sillä kyläyhdistyshän on viralliselta nimeltään Riihivalkaman koulualueen kylät ry eli emme ole vain yhden kylän yhdistys, vaan toiminta-alueemme käsittää useampia kyliä. Jos ajatellaan kaikkia koulualueen kyliä, niin silloin siihen kuuluisi myös Torro. Kuitenkaan Torroa ei varsinaisesti lasketa kyläyhdistykseen, sillä Torron kylällä on oma mainio Torro Seuransa.

Torron kylä on täynnä tarinoita ja mielenkiintoista historiaa; mutta niin on sen tulevaisuuskin.

Ajatuksenani oli alunperin kirjoittaa kyläyhdistyksen toiminta-alueeseen kuuluvasta Sukulan kylästä, joka sijaitsee Torron vieressä. Sitten otin puhelimen käteeni ja googlailin hiukan. Päädyin soittamaan Torro Seuran puheenjohtajalle Jenni Stenmanille ja ehdottamaan yhteistyötä kyläyhdistystemme välillä. Puhelu oli hauska ja antoisa; ja pitkälti sen pohjalta syntyi tämä teksti.

Torrolla on lähes mahdotonta eksyä!

Torron kylä tunnetaan parhaiten Torronsuon kansallispuistosta, jossa riittää kävijöitä ympäri vuoden; läheltä ja kaukaa.   Siis todellakin kaukaa; Torronsuolle tullaan ulkomailta asti. Nähtävää riittää jokaisena vuodenaikana, mutta näin talviaikaan monet paikalliset ja kauempaa tulevat suuntaavat Torronsuolle hiihtämään.

Torrolla on myös oma, vuonna 1969 käyttäön vihitty kappeli ja hautausmaat, joilla on oma mielenkiintoinen historiansa.

Torron kappeli näytti erityisen kauniilta auringonvalossa tiistaiaamuna 5.3.2024.

Talvisin Torro Seura järjestääkin niin kuutamohiihtoja kuin latukahviloitakin. Menneinä vuosina on järjestetty Tammelan kunnan kanssa Hakkapeliitta-päivähiihtoa sekä itsenäisesti hiihtokisoja. Juuri hiihtämiseen liittyvät tapahtumat olivatkin puhelun aikana esillä yhtenä ajatuksena yhteistyön näkökulmasta; Riihivalkamastahan lähtee Torronsuolle latuja, joten vaikkapa hiihtokisoissa Riihivalkaman koulualueen kylät ry voisikin hoitaa Riihivalkaman päätyä ja Torro Seura Torron päätyä. Mihinhän tämä huikea innostus kylien väliseen yhteistyöhön vielä johtaakaan…!

Puhelumme aikana kävi myös ilmi, että oikeastaan yhteistyötähän tehdään jo merkittävästi, kun osa Torron kesäteatterin näyttelijöistä tulee Riihivalkamasta. Ehkäpä myös Torron kyläläiset ovat tulevaisuudessa isommassa roolissa myös Riihivalkaman kylien kanssa.

Kuva ei tee oikeutta Torron idylliselle kylänraitille, joka huokuu maalaisromantikkaa mutkittelevine teineen ja maalaistaloineen.

Torron kesäteatterille ajaessaan pitkin idyllistä kylänraittia saa myöskin nähdä tenniskentän, josta koko Torro Seura on saanut alkunsa. Kesäteatterilla esitetään tänä vuonna Mika Malin kirjoittama näytelmä Torron naimalakko, joka perustuu tositapahtumiin. Lisätietoa Ensi-ilta on 31.5.2024; siispä kaikki sankoin joukoin Torron kylälle!

Ps. Lisätietoa Torron tapahtumista löytyy Torro Seuran Facebook-sivuilta, ottakaahan seurantaan!

Kirjoittaja on Riihivalkaman koulualueen kylät ry aktiivi vuodesta 2016.

Jaa tämä sivu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.