Harrastuksena vauvauinti

Harrastuksena vauvauinti

Kohta olen jo puolivuotias. Siksi aloitinkin vauvauinnin elokuun alussa ollessani 4 kuukauden ikäinen. Vauvauinnin voi aloittaa, kun on vähintään 3 kuukauden ikäinen ja painaa vähintään 5 kiloa. Ihanteellisin vauvauinnin aloittamisikä onkin juuri 3-4 kuukautta. Vauvauinti on vauvojen ja vanhempien yhteinen, koulutetun ohjaajan valvoma monipuolinen leikkihetki lämmitetyssä vedessä. Vauvauinnissa lapsi on keskipisteenä ja toiminta lapsen ehdoilla.

Minä, Eino-poika, sovittamassa uimapukua ennen ensimmäistä uintikertaa.

”Vauvauinnissa lapsi ei opi itsenäisesti ”uimaan”, vaan vanhempien valvonnassa ja avustamana leikkimään vedessä ja sukeltamaan. Vauvauinnissa hyödynnetään sukellusrefleksiä, joka on suojareaktio lapsen pään joutuessa veden alle. Sukellusrefleksi estää veden pääsyn lapsen hengitysteihin. Tätä hyödyntäen saadaan lapsi oppimaan hengityksen pidättämisen veteen joutuessaan jo ennen refleksin normaalia häviämistä. Sukellusten määrä ja kesto rajoitetaan vauvan iän mukaan ja valvotaan ohjaajan toimesta. Tällä tavalla vältetään liika veden juominen ja lapsen ylirasittuminen.

Vauvauinti saa lapsen nauttimaan vedessä olosta ja edesauttaa myöhempää uimaan oppimista. Vauvauinti on terveellinen, säännölliseen liikuntaan johtava, vesiturvallisuutta lisäävä harrastus. Vauvauinti sopii myös mainiosti vammaisille lapsille. Hoitavan lääkärin kanssa kannattaa kuitenkin keskustella ennen uinnin aloittamista.”
Lähde: vesikaste.net

Vauvauintia harrastaakseen täytyy meidän tammelalaisten suunnata Forssan Viihdeuimala Vesihelmeen. Vesihelmessä vauvauintia tarjoaa Arja Lundeqvistin Vesikaste oy. Arjalla on jo vuosikymmenien kokemus lasten uinnin ja vesiliikunnan parissa.

Minä, Eino-poika, uimassa äitini ja vauvauinnin ohjaajan, Arja Lundeqvistin, kanssa.

”Aluksi toimintaa tehtiin harrastuspohjalta uimaseurassa ja liikunnanohjaajan työn ohessa. Itse yritys Vesikaste oy on perustettu vuoden 2009 alussa, alunperin tuottamaan vesiliikuntapalveluja lapsille ja aikuisille. Palveluihin on sisältynyt vauva- ja perheuintia, EasySwim-uimakouluja, uintikerhoja, erityisuintia kehitysvammaisille sekä yksityisopetusta lapsille ja aikuisille”
Lähde: vesikaste.net

Vesikaste on Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton (SUH) suosittelema turvallinen vauvauintipaikka. Forssan Viihdeuimala Vesihelmessä on pidetty vauva- ja perheuintia vuodesta 1993 alkaen. Vauvauintiryhmät ovat lauantaisin klo 8-11 välillä ja uintiaika on 30min. Ryhmää saa itse toivoa. Minun ryhmäni on klo 9.30, sillä silloin olen virkeimmilläni.

Minä, Eino-poika, olen syntymästäni asti viihtynyt kylvyssä. Olen siis pitänyt myös vauvauinnista, kuten äitini arveli. Äidilleni vauvauinti on tuttua puuhaa, sillä myös isoveljeni Väinö ja isosiskoni Vilja ovat käyneet vauvauinnissa. Molemmat ovatkin jo taitavia uimareita.

Isoveljeni Väinö aloitti myös vauvauinnin ollessaan minun ikäiseni. Väinö nauttii vedessä olemisesta suuresti, mikä on osittain vauvauinnin ansiota. Kuva vuodelta 2017 Väinön ollessa 3-vuotias.

Äitini mielestä vauvauinti on mukava ja hyödyllinen harrastus. Kysyimme myös vauvauinnin ohjaajan, Arjan, mietteitä vauvauinnista:
”Itse toivon, että vauvauinti olisi kaikille kiva ja iloa tuottava kokemus, kuten se minulle ohjaajana on.  Siksi sitä jaksan ja haluan ohjata vuosikymmenestä toiseen”

Seuraava vauvauinti-info on perjantaina 14.10.2022 klo 18 Vesihelmen kahvilan 2. kerroksessa.

Lue lisää vauvauinnista osoitteesta: www.vesikaste.net

Jaa tämä sivu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.